Samen voor verandering en verbeteringPraat, denk en werk mee aan de toekomst van de Geuzenbuurt, Electrobuurt en Kleine Driftbuurt. Samen postcodegebied 1221.

Inrichting pleinen in Hilversum Oost kan van start

04-06-2021 661 keer bekeken

Meer groen in de wijk is een grote wens van de inwoners uit postcodegebied 1221. Deze betrokkenheid van inwoners komt terug in de actieve werkgroep Groene Loper, waarmee de gemeente sinds anderhalf jaar intensief samenwerkt aan het vergroenen van de wijk.

De werkgroep en de gemeente hebben een gezamenlijk doel om de wijk 1221 verder te vergroenen, zowel in de openbare ruimte, de tuinen van inwoners en op de ontwikkellocaties. Een belangrijke mijlpaal voor de verdere vergroening is vanavond gezet: de gemeenteraad heeft namelijk het budget goedgekeurd dat nodig is om drie pleinen in Hilversum Oost opnieuw in te richten. Om de pleinen aan de Ampèrestraat, Kleine Drift en bij het wijkcentrum De Geus opnieuw in te richten, is 479.000 euro beschikbaar. Voor het einde van dit jaar start de uitvoering van de werkzaamheden.

De buurt denkt mee
Er is veel enthousiasme en draagvlak bij de buurt voor de nieuwe inrichting van de pleinen. Door co-creatie met een team bestaande uit inwoners, leden van werkgroep de Groene Loper en ontwerpers van de gemeente Hilversum zijn de plannen tot stand gekomen. Bij iedere stap konden omwonenden rondom het plein meedenken en zijn de opbrengsten steeds teruggekoppeld. Het intensive participatieproces heeft geleid tot veel waardevolle input voor de plannen. Voor de Kleine Drift en Ampèrestraat hebben meer dan 100 mensen hun wensen kenbaar gemaakt. Bij de uitvoering wordt de buurt betrokken. Het nieuwe ontwerp voor het plein bij wijkcentrum De Geus is in samenwerking gemaakt met de beheerders. Zij hadden de wens om het buitenterrein verder op te knappen en te voorzien van meer groen, naast de al aanwezige moestuin. Het belangrijkste uitgangspunt is dat alle pleinen groener worden met meer ruimte voor biodiversiteit en ontmoeten en spelen. Hier kunt u de ontwerpen bekijken. 

Trots op de samenwerking
Wethouder Floris Voorink is trots op de samenwerking met de werkgroep en de omwonenden van de pleinen: “Het enthousiasme om mee te denken en mee te doen is groot. Het is mooi om te merken dat zowel bij de werkgroep Groene Loper als de verschillende bouwteams onderling ideeën worden uitgewisseld en dit ook weer nieuwe leden aantrekt. Het thema groen leeft enorm onder bewoners.” Ook Margriet Bakker, bewoner aan de Lijsterweg en actief betrokken bij de werkgroep Groene Loper, is blij dat er gestart kan worden met de inrichting van de pleinen. “Dit is een mooie stap. Als bewoners zetten we ons met de Groene Loper actief in voor meer groen in onze wijk. Daarom is dit goed nieuws. Meer groen is hard nodig in 1221. Want wist je dat Hilversum Oost een van de meest versteende buurten van Nederland is?”

Cookie-instellingen