Samen voor verandering en verbeteringPraat, denk en werk mee aan de toekomst van de Geuzenbuurt, Electrobuurt en Kleine Driftbuurt. Samen postcodegebied 1221.

Kansen voor kwalitatieve horeca in Hilversum Oost

16-11-2021 395 keer bekeken

Buurtinitiatief prOOST en Adviesbureau First Mate doen met steun gemeente gedegen onderzoek in Oost. Als traditionele arbeiderswijk is Oost inmiddels een populair gebied geworden waar veel jonge gezinnen neerstrijken.

Als traditionele arbeiderswijk is Oost inmiddels een populair gebied geworden waar veel jonge gezinnen neerstrijken. Deze Hilversummers kiezen bewust voor wonen in de Tuinstad en zijn betrokken bij hun buurt en wijk. Afgelopen maanden heeft een groep jonge ouders vanuit buurtinitiatief prOOST samen met Adviesbureau First Mate en met financiële steun van de gemeente onderzoek gedaan naar de behoeften en mogelijkheden voor horeca in Oost. Het resultaat? Oost biedt mooie kansen!

prOOST – buurtinitiatief van jonge ouders
Enkele jaren terug is in Oost een groep ouders gestart met het verhogen van de saamhorigheid in de wijk door het bevorderen van onderling contact. Zo ontstond een app-groep met als doel om “af en toe samen een borrel te drinken”. De app-groep heet dan ook prOOST. De groep bestaat inmiddels uit meer dan 250 ouders met jonge kinderen. Er is een diversiteit aan sociale initiatieven ontstaan en de saamhorigheid is hoger dan in jaren is geweest. Door de ‘prOOSTers’ wordt het aanbod van horecagelegenheden in Oost als zeer beperkt ervaren. Kristy van Lammeren van buurtinitiatief prOOST: “Op diverse locaties in de wijk is wel horeca gevestigd. Maar van veel bewoners hoorden we terug dat deze niet aansluit bij hun behoeften. Daar wilden we wat aan doen.” Buurtinitiatief prOOST raakte in gesprek met Adviesbureau First Mate die de bewonersgroep kon helpen met het goed in beeld brengen van de behoefte en mogelijkheden voor horeca in Oost. Vervolgens werd de gemeente benaderd met het verzoek het initiatief te ondersteunen.

Gemeente enthousiast over uniek initiatief van bewonersgroep
Floris Voorink, wijkwethouder Hilversum Oost: “Steeds meer bewoners in Oost zijn actief betrokken bij hun buurt. Dat een bewonersgroep, zoals nu prOOST, zelf onderzoek laat uitvoeren naar de behoefte aan en mogelijkheden voor horeca is nog niet eerder voorgekomen. Horeca wordt op basis van gemeentelijk beleid vooral geconcentreerd in het centrum. Toch laat het horecabeleid ook ruimte voor horeca in buurten en wijken. De horeca in Oost kan wel een impuls gebruiken, zowel in 1221 als in 1223. Dus alle reden om dit onderzoek vanuit het buurtenbudget financieel te ondersteunen.”

Onderzoek – beperkt aanbod, grote behoefte
Hoofdconclusie van het onderzoek is dat er grote potentie is voor een of meer laagdrempelige all-day horeca-concepten met een buurtverzorgend karakter die aansluiten op de belevingswerelden van inwoners van Oost. De vraag naar horeca is groot en zal in de komende jaren alleen maar toenemen, terwijl het aanbod aan horeca binnen het gebied zeer beperkt is en er momenteel weinig opties zijn voor de realisatie van nieuwe horeca. Geschikte locaties die al een horecabestemming hebben én de voorkeur hebben vanuit de respondenten om een nieuw horecaconcept te vestigen zijn Anna’s Hoeve, de omgeving rondom winkelcentrum Seinhorst en omgeving Oosterspoorplein/Kleine Drift. Daarnaast zijn in de enquête meerdere locaties geopperd waar momenteel geen horecabestemming op rust, maar die wel een gewenste vestigingsplaats kunnen zijn voor de eerder benoemde horecaconcepten.

Een aantal gedetailleerde resultaten van de enquête onder bewoners van Oost:

  • 473 respondenten, 67% daarvan is vrouw

  • 90% van de inwoners vindt dat er onvoldoende horeca gevestigd is

  • 67% bezoekt de bestaande horeca in de buurt niet

  • 60% mist een terras, koffiezaak/lunchroom, restaurant

  • 50% mist een kindvriendelijke plek, winkel of werkplek

  • 15% mist afhaal- en bezorgservice, een buurthuis en zalen

  • Als er nieuwe horeca komt vestigt in Oost, zal 20% deze meerdere keren per week bezoeken

  • Bezoekmomenten lunch, koffie en borrel zijn favoriet

  • Besteding van de ondervraagden is gemiddeld

Onderzoek wijst uit – en nu?
De prOOSTers en Adviesbureau First Mate nodigen horeca-ondernemers, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars uit voor een bijeenkomst over de kansen die er zijn voor horeca in Oost. De gemeente zal hier ook bij aanwezig zijn. De bijeenkomst vindt plaats op 7 december 2021, van 10.30 tot 12.00 uur. Locatie wordt nader bepaald. Wil je erbij zijn? Meld je aan via horecainoost@gmail.com en ontdek Oost!

Kan je hier helaas niet bij aanwezig zijn, maar wil je meer weten over het onderzoek en de uitkomsten? Vraag dan via hetzelfde e-mailadres het volledige rapport aan, onder vermelding van je naam, contactgegevens, bedrijfsnaam en waarom je interesse in de uitkomsten van het onderzoek hebt.

Cookie-instellingen